8 TIPS TIL AT GØRE DIG MERE KARISMATISK

Som artsfæller har vi mennesker dét til fælles, at vi gerne vil være en del af flokken. Helt underbevidst er vi styret af vores hjerne, som enestående kæmper for vores overlevelse. Helt enkelt har det betydningen for dig, der læser dette: som menneske kræver det andre mennesker at overleve, fordi vi er flokdyr. Vi er skabt til at arbejde sammen og udvikle os i og gennem sociale relationer. Ser vi på historien har de, som har klaret det bedst, arbejdet sammen. 'History' er forresten et sammentræk af 'his' og 'story', som henviser til starten af vores historie i Afrika, hvor mændene sad om bålet i natten og fortalte historier for at holde rovdyr væk, for at overleve.

Vær en del af flokken | Træn din karisma på Alpehøjskolen |  Få den bedste måned for dit liv på Alpehøjskolen.

Det er sjældent, vi træner vores personlige egenskaber på samme måde, som vi træner håndbold og gymnastik eller går til spejder og får mærker i at bruge kniv og lave bål. Vi giver dig her mulighed for at træne dit helt eget mærke i karisma.

1. Smil til folk

Folk bliver draget af mennesker, som har det sjovt. Overvej selv, hvem du vil gå hen til og indlede en samtale, hvis du kunne vælge mellem én som havde et lille smil eller det velkendte bitchface. Du behøver ikke overdrive og vise hele dit tandsæt, det kunne blive skræmmende, men et let smil, hvor mundvigene løfter sig let. Et godt sted at starte er, når du går ind i et nyt rum. På samme måde, som du skaber et godt førstehåndsindtryk, fortæller du samtidig din hjerne, at du er glad for at være trådt ind i rummet.

Bliv karismatisk | Smil til verden |  4 ugers højskoleophold i Alperne med Alpehøjskolen

2. Løft dig gennem dit kropssprog

Alt hvad du gør, sender et signal til verdenen. Det betyder, at selvom du bare står og slapper af op af væggen med krydsede arme, sender du samtidig et signal til dem omkring dig, at du gerne vil være for dig selv. Bare at rette opmærksomheden på dit kropssprog og begynde at lægge mærke til andres, er ofte nok til, at dit eget bliver mere imødekommende.
Kig op fremfor at kigge i jorden, rul dine skuldre tilbage og træk vejret helt ned i maven. Føler du dine arme, er lidt i vejen fold dine hænder foran dig eller sæt dine hænder i siden ligesom superwoman. Gør du det, vil du samtidig fortælle din hjerne, at du har selvtillid og du har modet til at møde udfordringer. (Kan du fornemme et mønster?)

Kropssprog | Bliv bevidst om, hvordan du er i verden | Hjælp din hjerne på vej med kroppen | Alpehøjskolen er en sommerhøjskole i Alperne for unge mennesker mellem 18-30 år

3. Ta' initiativet

I nye menneskemøder som f.eks. en ny start på et studie er alle nervøse. Nogle har det nemmere ved at træde ud af denne nervøsitet, hvorimod vi andre må kæmpe lidt for det. Er du blot opmærksom på, at alle er nervøse, løfter det en smule af din egen nervøsitet, og hermed skaber du muligheden for at hjælpe dem omkring dig. Nu ved du, at alle gerne vil starte en samtale, få nye venner og få en god start. Er du den person, som siger hej først og inkluderer de andre, vil du blive husket som dén, der sørgede for, at vi andre fik det mere behageligt den første dag. 

4. Vær nysgerrig

Et godt værktøj til at få andre til at slappe af er at lege interviewer. Vent gerne med at tage notesblokken frem, men indgå i en samtale med dine nye studiekammerater med interesse og nysgerrighed. Vi har ofte en tendens til at afbryde en historie og fortælle, at "det har jeg også oplevet" og dermed stjæle historien. Det er menneskeligt, fordi vi så gerne vil fortælle vores medpart, at vi er ligesom dem, og at vi er en flok. Det virker desværre modsat. Hold dit ønske om at dele din egen historie tilbage og lyt nysgerrigt til fortællingen og spørg. En hjælp til at vække din nysgerrighed er, at du forestiller dig din nye ven bliver din nye bedste ven, og hvad vil du gerne vide, om venner du har resten af dit liv? 

5. Væk nysgerrighed

Det handler om det samme som forrige punkt, blot fra det andet synspunkt. Stiller folk dig spørgsmål, så svar med længere sætninger. På den måde skaber du mulighed for dem til at stille spørgsmål og lader dem indtage en position af nysgerrighed. Du åbner samtidig op for næste punkt:

6. Læg din rustning

De mennesker, som skaber en god stemning, er magneter for andre mennesker. Den gode stemning skabes, når du som menneske kan lægge din rustning, dine facader, og lade andre opleve dig afslappet og dit rigtige jeg. En af de bedste måde at lade andre møde dig er gennem selvironi. Fortæl endelig om din morgen, hvor du var så nervøs, at du drak af dit tandbørste krus, tog skraldeposen med i bussen og gik ind på pigetoilettet. Og slut så historien af med en let joke, f.eks "så bliver jeg jo husket for noget første dag". Ved at lægge selvironi ind får du andre til at grine og slappe af i dit selskab. Når du er ærlig overfor andre om din egen sårbarhed (nervøsitet), giver du andre mulighed for at slippe deres. 

Karismatisk? | Ta' initiativet | Vær nysgerrig | Væk nysgerrighed | Læg din rustning

7. Gennemgå dagen i dit hovede

Dette kan ske, inden du går i seng, til morgenmad eller i trafikken på vej til skole/universitetet/arbejde. Overvej, hvad dagen bringer og hvornår du kommer til at tilbringe tid, hvor I skal snakke sammen. Vil du prøve at skabe samtaler med 1 anden person, eller vil du gerne være med i store grupper? Skal det være så snart du træder ind i rummet, eller skal du give dig selv ro til at trække vejret og observere rummet, inden du starter dit sociale eksperiment? Det bliver sandsynligvis ikke som du har planlagt, men ved at gennemgå dagen i dit hoved, formår du at grounde dig selv, så det hele ikke føles så flyvsk.

8. Husk Navne

Vi identificerer os alle med dét tøj vi har på, måden vi går, hvad vi har tatoveret eller hvordan vi har (eller ikke har) sat vores hår. Dog er vores navn helt unikt i forhold til at fange vores opmærksomhed. Har du oplevet at stå til en fest med høj musik midt i en samtale, og pludselig drejer du dit hoved, fordi du hørte dit navn blive kaldt gennem rummet? Eller stå og kigge på et par sko du synes er fede, hvor du fuldstændig glemmer, hvad du lavede fordi dine venner kalder på dig? På samme måde er det, når vi møder nye mennesker. "Men jeg er dårlig til navne" hører jeg dig sige. Hjernen er helt unik og spændende, men endnu har jeg ikke stødt på en artikel, som beskrev det center, hvor navnehukommelsen sidder. Jeg tror ikke på, det eksisterer og er du dårlig til navne, er det fordi du fortæller dig selv, at du er dårlig til navne. Pas på med det, fordi det fortæller dem omkring dig, at du ikke gider bruge kræfter på at huske dem. Der er noget unikt tiltrækkende ved, at andre husker ens navn og det overrasker ofte, fordi det er så uvant at tage sig den ekstra opmærksomhed.
Når andre introducere sig, kig dem i øjnene og gentag deres navn ved at sige "hej Karoline" (eller hvad end de præsenterer sig med). Vær ærlig når du ikke kan huske, hvad folk hedder men nævn gerne noget du kan huske de har sagt, eller I har oplevet for at vise dem, at du husker dem.

Karisma |  Husk navne og forbered dig på dagen | Sommerhøjskole i udlandet for unge mellem 18-30 år

I næste uge kommer vi med flere indsigter om hjernen og giver dig en dybere indsigt i, hvad du kan gøre for at lære dig selv bedre at kende. Like os på Facebook og skriv dig op til vores nyhedsbrev her.


Rasmus Carlo Fabricius, Medstifter af Alpehøjskolen | Sommerhøjskole i udlandet

Forfatter: Rasmus Carlo Fabricius

Rasmus er dybt betaget af at finde potentialet i mennesker omkring sig og skriver blogindlæg for at skabe nysgerrighed og indsigt hos læseren.

AlpehøjskolenComment