BLIV TIL NOGEN FREMFOR NOGET

Bliv til nogen frem for noget | Et opgør med at leve efter et mål | Bliv til nogen frem for noget

BLIV TIL NOGEN FREMFOR NOGET

Dette indlæg starter med en erkendelse; jeg har taget fejl. Som jeg er blevet ældre opdager jeg, sjovt nok oftere, at jeg tager fejl, gør ting forkert eller kan arbejde smartere; men det er ikke dét, det skal handle om lige nu. Den fejl, jeg gerne vil dele med dig, er min anskuelse af livet. Jeg indrømmer gerne, at jeg de senere år har tænkt, at livet var en rejse, hvor vi mødte hinanden på tværs af destinationer. Jeg har følt taknemmelighed over at være en del af andres rejse og mærket en forbindelse til dette menneske. At livet er en rejse, giver for mig ikke mening mere. Implicit ligger det, at en rejse har en destination, hvor vi er fremme, når vi kommer hertil. En ny rejse kan starte, eller rejsen kan forkortes, forlænges, afbrydes eller destinationen kan ændre. Men der er en destination under alle omstændigheder, og det er her, jeg mærker et brud. Hvis jeg anskuer mit liv til at have en destination, så forelægger det, at der også er et mål. Mål i livet giver mennesker et drive og hjælper til at skabe livsværdi, men det er ikke efter mål, livet skal leves. Følgende Disney model lægger op til, at når du får prinsessen så lever du lykkeligt til din dages ende. 

… Når jeg først får den lækre lejlighed, bliver jeg lykkelig. 

… Når jeg tjener over 50.000 om måneden, bliver jeg lykkelig. 

… Når jeg køber jeg den trøje, bliver jeg lykkelig. 

… Når jeg kan løbe 5 km på under 20 minutter, bliver jeg lykkelig. 

… Når jeg vejer under 80 kg, bliver jeg lykkelig.

Disneymodellen | Hvilken succes jagter du? | Alpehøjskolen er en sommerhøjskole, hvor vi tager livet seriøst på den sjove måde

Eller det modsatter; mister jeg prinsessen, bliver jeg ulykkelig.

… mister jeg mit job, bliver jeg ulykkelig.

… mister jeg min formue, bliver jeg ulykkelig.

… bliver jeg taget som gidsel af ISIS, bliver jeg ulykkelig

Det sidste punkt er inspireret af Daniel Rye, som blev taget som gidsel af ISIS i Syrien. Daniel har en enestående historie, og vil du læse om ham findes bogen “Ser du månen Daniel?”, som jeg kan anbefale. Inspirationen jeg tager med er, at selvom Daniel oplever tortur både fysisk og psykisk konstant i over 1 år, finder han stadig måder at underholde sig selv. Med de andre fanger laver han et Risk bræt af pap og dadelsten, og på den måde skaber han et rum af lykke for sig selv.

Disney modellen giver en indsigt i, at ting eller mennesker gør dig ikke lykkelige. Det kan give et skub og en umiddelbare glæde, men det er ikke kæresten eller pengene, som gør at du er lykkelig. Det kommer indefra, fra en generel anerkendelse af dig selv. Er dit succeskriterie for livet at få råd til den flotte bil eller komme ind på et prestige universitet, vil du unægteligt jagte succesen hele dit liv, fordi du vil altid kunne få lidt mere. Lidt flere penge, lidt bedre karakterer, lidt flere anerkendelser.

SYNG

For mig giver det anledning til at se livet som en dans eller et stykke musik. Når jeg danser handler det om dette trin, denne bevægelse, som passer overens med min partner. Der er ingen, som danser for at nå hen til et bestemt sted på gulvet eller for at lave 1 bestemt trin; hele pointen med dansen er at danse. På samme måde fungerer musik; ingen går til koncert for at høre slutningen. Det ville betyde, at det bedste band var dem, som kunne spille hurtigst. Jo, omkvædet til Viva la Vida med Coldplay, synes jeg, er ret fedt, men uden resten af sangen bliver det lidt tamt.

Livet er musik; det giver mening for mig. Musik er unikt for hver enkelt af os og bidrager forskelligt til vores liv. Mit eksempel med Coldplay var bevidst, da jeg har et mancrush på Chris Martin. I en youtube sketch, hvor han synger karaoke med James Corden, og James synger forkert. Når James vil have svar på, hvad den rigtige tekst er, siger Chris “Det er ikke vigtigt. Sådan er musik” (Link til video i bunden). Sådan er livet nemlig, det er forskelligt for hver eneste af os, og vi gennemlever alle unikke oplevelser. Vi forstår verden ud fra den forståelse, vi selv har skabt ud fra de erfaringer, vi har med i vores rygsæk.

Personlig udvikling | Du vælger dit liv | Ta' på højskolen i udlandet og sæt kursen for dit liv

 

Jeg har netop været på højskole, og som del af rammerne er fællessang fra højskolesangbogen, og det er ingen hemmelighed, at fællessang vækker en stor livsglæde i mig. Passende sang vi “Om lidt bliver her stille” som den sidste sang og en linie resonerede hos mig; “fik du hørt din melodi?”. Med musik som livsanskuelse og en forståelse af, at livet ikke passer ind i Disney modellen, stemmer dette spørgsmål perfekt ind. Det forudsætter nemlig, at det er mig, som bevæger fødderne på gulvet, det er mig ,der lytter til musikken, og det er mig, der mærker rytmen. Jeg vælger helt selv, hvordan jeg bevæger mig, og hvor højt jeg synger med. Jeg sammenligner måske mig selv med, hvordan de andre synger og danser, og det er okay. Dog ved jeg, at der er en speciel følelse i at bevæge mig, som min krop vil bevæge sig og synge, som min stemme gerne vil synge, der giver dig sjæl, og den følelse søger jeg.

Så når jeg bliver spurgt, om jeg fik hørt min melodi, har jeg kun mig selv at holde til ansvar, fordi jeg ved, at det er kun er mig, der kan bevæge mine fødder, som jeg gerne vil og synge med på de sange, jeg gerne vil. For at perspektivere metaforen til højskole, så spørger jeg mig selv “fik jeg gjort de ting jeg gerne ville?” Fik jeg spillet beachvolley, undervist, rørt mennesker, skabt relationer, provokeret, kørt mountainbike, udfordret mig selv, spist sundt, grint og grædt? Fik jeg danset og sunget? 

JEG ER UDEN BETYDNING OG DET SAMME ER DU

En af de ting, som er min absolutte topstyrke, er nysgerrighed. Eventyr og oplevelse er en drivkraft i livet for mig, som jeg nyder godt af, og tidligt i mit liv blev jeg fascineret af rummet. Hele universet gør mig ydmyg, når jeg tænker på, hvor stort og uendeligt der er derude. Jeg er meget inspireret af opdagelsesrejsende og Fridjoff Nansen ramte plet, da dette citat fandt vej til mig: 

"Ved betragtning af verdensrummet en stjerneklar nat kan en ung mand lære mer beskedenhed end ved års trening i doktriner. Han skulle i sin tidligste ungdom lære at knæle ved evighedens fod og lytte til det grænseløse rums stilhed. Den stjernesåede himmel er den sandeste ven i livet, når man først har lært den at kende; altid er den der, altid giver den fred, altid minner den dig om, at din uro, din tvivl, dine smerter, er forbigående småting.”

Højskoleophold i udlandet | Fire uger i udlandet | Gør det , der gør dig glad

 

Som en enkelt del i dette kæmpe univers er jeg uden betydning. Jo, rykkede jeg på et sandkorn ville dette sandkorn være ændret for evigt, men i det store hele vil det ikke have nogen betydning, selvom jeg flyttede hele Sahara. Jorden er uden betydning i det helt store kosmiske billede. Herfra kan jeg gå af 2 veje, enten:

 1. Er det ubetydeligt, hvad jeg gør og derfor kan jeg lige så godt bare lade vær'.

 2. Er det ubetydeligt, hvad jeg gør, og derfor kan jeg gøre, hvad som helst og lige præcis, hvad jeg selv vil.

Hvad tænker du at du vil?

CASSIUS CLAY

Qua min nysgerrighed finder jeg inspiration mange forskellige steder og hos en speciel personlighed, har jeg anskaffet mig følgende model jeg kalder Cassius Clay modellen:

Cassius Clay modellen | Hvad bruger du din tid på? | Brug dit liv på dét, der giver mening for dig

Denne linie angiver hele mit liv. Jeg antager, jeg lever et langt, godt liv, hvor jeg bliver 100 år. Jeg er 29 år og derfor ca. 1/3 af stregen. Hvad skal jeg benytte den resterende tid til? 

 • Jeg kommer til at sove 8 timer om dagen, så det er 1/3, der er taget.

 • Hvor meget skal jeg arbejde?

 • Hvor meget skal jeg bruge på fritid?

 • Hvor meget skal jeg side i trafik?

 • Hvor meget fjernsyn skal jeg se?

 • Hvor meget motion skal jeg lave?

 • Hvor mange projekter skal jeg lave alene?

 • Hvor mange fester skal jeg gå til?

 • Hvor meget tid vil jeg bruge på Facebook?

 • Hvor lang tid vil jeg like billeder på Instagram?

 • Hvor meget tid vil jeg bruge på at beklage mig?

 • Hvor meget tid vil jeg bruge sammen med mennesker jeg ikke bryder mig om?

 • Hvor meget tid vil jeg være sur?

Hvor meget skal arbejde fylde i dit liv? Kan det kombineres med din hobby? Hvor meget fritid har du egentlig når du streger alle dine praktiske gøremål ud? 

POINTEN MED DANSEN ER AT DANSE

Der er mennesker, som lever for at blive pensioneret, gemme penge til de bliver gamle, hvor de ikke har nogen energi tilbage. Fordi de tænker livet er en rejse, og når vi når hertil, så sker det fantastiske, nu kan de endeligt blive lykkelige. Men de missede hele pointen, imens de løb efter målet.

Jeg kommer til at være en del af mange fællesskaber, hvor der om lidt bliver stille. Jeg vil så ofte, jeg husker det spørge mig selv; "Fik jeg hørt min melodi?” Og når jeg bliver 100 år, forventer jeg at kunne fortælle mig selv, at jeg formåede at danse, imens musikken spillede; jeg blev til nogen fremfor noget.

Link til Chris Martin Carpool Karaoke

Inspiration til livet er en dans


Forfatter: Rasmus Carlo Fabricius

Rasmus er dybt betaget af at finde potentialet i mennesker omkring sig og skriver blogindlæg for at skabe nysgerrighed og indsigt hos læseren.

AlpehøjskolenComment