HVORDAN GIVER DU KÆRLIGHED? EN INDSIGT I KÆRLIGHEDSSPROG

Kærlighedens 5 sprog | Test dit kærlighedssprog | Alpehøjskolen - En sommerhøjskole i Alperne, hvor vi udforsker vores relationer

KÆRLIGHEDSSPROG

Kender du følelsen af, at du ikke føler dig elsket? At du ikke føler dig holdt af? 
Kender du følelsen af, at lige meget hvad du gør, så mærker andre ikke din kærlighed?

Det gør jeg.

Jeg har altid syntes, kærlighed var svært. Det gør jeg som sådan stadig. Mine oplevelser forløber ligesom alle andre, forestiller jeg mig, med en bred kam af følelser. En kam, som både har gjort det spændende at være i, og samtidig har gjort rigtig ondt at forholde sig til og mærke. Så spændende, at jeg bare har lyst til at leve i denne boble for evigt, og så ondt at jeg ville foretrække at brække mit ben igen...

Og så er der kærligheden til familie og venner. Selve konceptet om kærlighed har jeg haft svært ved at definere. Kan jeg elske min familie? Mine venner? På samme måde jeg elsker min kæreste? Eller er det en anden form for kærlighed? Kan jeg kalde det kærlighed eller er det noget andet? Affektion? En tæt-relation? Hvad er rigtig og forkert?

Mine forvirringer er blevet mindre de seneste år, og det er i høj grad hjulpet på vej gennem mine mange menneskemøder og min indsigt i værktøjet kærlighedssprog. Dette værktøj har givet mig en indsigt i, at vi giver og modtager kærlighed forskelligt, gennem 5 unikke kanaler. Spektret for kærlighed i denne sammenhæng dækker over det basale menneskemøde i dagligdagen til den romantiske partner. 

Kærlighedens 5 sprog | Bliv klog på mennesker på sommerhøjskole |  4 ugers højskoleophold i udlandet | Alpehøjskolen

 

“To love without knowing how to love wounds the person we love"

— Thich Nhat Hanh

FYSISK BERØRING

Når kanalen fysisk berøring er den primære kanal, er der intet, som taler stærkere end at få et kram, blive nusset på armen eller mærke en hånd på ryggen. Der er en stor værdi i berøring, som igangsætter en følelse af sikkerhed og tillid. Der er tale om hverdagsberøringer og henviser ikke direkte til sex. Du har måske hørt sætningen: "Det kan godt være du siger det, men jeg kan ikke mærke det", og det er denne situation, at fysisk berøring og italesættelse 'clasher'.

ITALESÆTTELSE

For nogen mennesker sættes der særlig stor værdi i anerkendelse og dét, at fortælle vi er glade for hinanden. Er italesættelse din primære kanal, vil du finde tryghed i de ord, du får fortalt, og du vil mærke kærlighed ved, at andre roser og anerkender dig. På samme måde er det vigtigt for dig at give anerkendelse fra dig, og mærke folks glæde i dine ord.

TJENESTER

Kender du de venner, som altid er med til at hjælpe med at flytte? Den ven, som altid spørger om de kan hjælpe med noget? Dine forældre som gerne vil hjælpe til, uden du har spurgt? Så taler de muligvis gennem tjenestekanalen, for at vise dig kærlighed. Der er ikke tale om, at man agere butler, men gør livet lidt bedre for dem omkring én, f.eks. når din partner tager opvasken eller tænder lys i lejligheden for hyggen. Og så har vi SoMe verdenen, hvor delinger af opslag på Facebook og likes tager til.

GAVER

Et synligt symbol, der kan tages frem og føles på, er en kærlighedserklæring for nogen. Der er ikke nødvendigvis tale om dyre smykker, lækkert tøj eller ny racercykel, men kan i høj grad være små nipsting, som fortæller en historie, et symbol eller et billede, de har taget. Det er den ven, som altid kommer med den perfekte værtsgave eller tænker på julegaver flere måneder i forvejen. Det er kæresten, der tit køber blomster eller lægger små sedler rundt omkring. 

TID

At bruge tid sammen kan symbolisere kærlighed, hvis du taler gennem tidskanalen. Vi lever i en kultur, hvor nogle af os gerne vil have nogle flere timer i døgnet. Når de så vælger at bruge de timer, de har, med andre, er det for at vise dem, at de betyder noget for dem. Det er vennerne, som bruger tid sammen midt i eksamensperioder. Det er din partner, som flytter aftaler for at mødes med dig. 

Kærlighedens 5 sprog |  Tid sammen, anerkendende ord, tjenester, gaver og fysisk berøring | Alpehøjskolen

 

Kan du genkende kanalerne i dig selv? Vi har 1-2 primære kanaler, som søger at opfylde et behov for kærlighed, før vi kan åbne op for de 3-4 andre. Kender du mig, vil du uden tvivl have mærket et klem i din arm, en hånd på din skulder, eller et godt kram. Har du været heldig, har jeg muligvis også kløet dig på ryggen som en hund. Fysisk berøring er ekstremt vigtigt for mig, og jeg føler mig bedst tilpas med mennesker, når jeg har rørt ved dem. 

Min kanal #2 er italesættelse. Jeg kan i et væk snakke om, hvor glad jeg er for dig, hvad jeg synes, du gør af fantastiske ting og kaste anerkendelse efter dig. På samme måde føler jeg en tæt relation til dig, der på samme måde giver mig anerkendelse. Ønsker du, at jeg skal hjælpe dig med noget, så prøv at starte med, at give mig et kram med begge arme og en oprigtig anerkendelse, så skal du se!

Nogle gange er det svært at spille på nogen af kanalerne. Andre gange sprudler det ud gennem mund, øjne og hænder. Jeg forestiller mig en kærlighedsbeholder: en beholder, som står inde ved mit hjerte og fyldes op i takt med, at jeg mærker og giver kærlighed. Er min beholder tom, higer jeg efter opmærksomhed og har svært ved at give det fra mig. Er min beholder modsat fyldt op, kan jeg spille på alle tangenter og møder mennesker omkring mig med varme øjne og smil.

Og hvad så med din kærlighed, hvad er din primære? Min invitation til dig er at mærke efter. Og ja, det er ikke altid helt nemt. Nogle gange hjælper det at se det i andre for at genkende det i sig selv. Når du begynder at kunne genkende det i andre, kan du tage ansvar for jeres relation og give kærlighed gennem den kanal, de præcis har brug for fremfor at overtale andre til at give dig kærlighed gennem dine kanaler, det kommer efter. For mig har det handlet om at forstå, hvornår andre giver mig kærlighed, for dermed at være mere bevidst i mine relationer, mine tanker og følelser.

Når min familie gerne ville se Rejseholdet sammen søndag aften, var kanalen tid.
Når mor og far gerne ville hente mig fra byen, var kanalen tjenester. 
Når far lappede min cykel - var kanalen tjenester.
Når mor giver mig 20 kr til at købe slik efter svømning, var kanalen gaver. 
Når min bror spørger mig, om vi skal spille brætspil sammen, er kanalen tid.
Når min søster i julegave giver mig en overnatning hjemme hos hende, er kanalen tid.

Ingen af disse kanaler er mine primære kanaler, og derfor forstår jeg nu, hvorfor vi nogle gange er gået skævt af hinanden derhjemme. Derfor kan jeg nu mærke deres kærlighed og kan meget nemmere møde min familie, fordi jeg forstår de elsker mig, selvom de ikke siger det. Og samtidig kan jeg lægge mine kanaler ind i vores relation og holde om min mor, tage min far i hånden og wrestle med min bror, så han ikke lægger mærker til, at vi holder om hinanden - det kan jeg godt lide!

Hvad er kærligheden 5 sprog | Få forklaringen her | Alpehøjskolen

Rasmus Carlo Fabricius, Medstifter af Alpehøjskolen | Sommerhøjskole i udlandet

Forfatter: Rasmus Carlo Fabricius

Rasmus er dybt betaget af at finde potentialet i mennesker omkring sig og skriver blogindlæg for at skabe nysgerrighed og indsigt hos læseren.

AlpehøjskolenComment