Hvordan har du det?

"Tak det går fint."

"Godt."

"Jeg har lidt travlt, men det skal nok gå."

Højskoleliv i udlandet | Mærk hvordan du har det | 4 ugers sommerhøjskole i Alperne med Alpehøjskolen

Har du det som mange andre unge, kan du nikke genkendende til disse 3 svar på spørgsmålet. At skulle fortælle andre, at det faktisk ikke går særligt godt, er et tabu vi umuligt kan åbne, fordi for alle andre kører det jo på skinner. På Instagram ser vi dagligt avocadomadder, solbrune ben ved poolen og store smil med venner og familie og bliver bekræftet i, at det kun er os selv, som har modgang.

Den nationale Sundhedsprofil er kommet ud for 2017 og tallene taler for sig selv:

23,8 % af kvinder i alderen 16-24 år har dårligt mentalt helbred. For drengene er det 12,9% i samme aldersgruppe. Mentalt helbred dækker over emner som stress, trivsel og overskud. Dette er en stigning fra både 2010 og 2013. 

Sundhedsprofil | Øg dit velvære og dit mentale helbred med højskoleophold | Ta' 4 uger på sommerhøjskole i Alperne med Alpehøjskolen

Min oplevelse, som højskolelærer, giver et tydeligt billede af, at i vores hast på at skabe arbejdere, som kan komme ud i verden og gøre en forskel, negligerer vi at skabe tænkere. Vi lærer at blive advokater, tømrere, læger, ingeniører og meget andet. Imens du er optaget af at blive en en akademiker og en arbejder, er der ikke mange af os, som lærer at tænke. I vores uddannelse er der ikke plads til at indgå i sammenhænge, hvor vi skaber forståelse af vores tanker: 
Hvorfor er det jeg tænker det jeg tænker?
Hvorfor elsker jeg det jeg elsker?
Hvorfor hader jeg det jeg hader?
Hvorfor er jeg ked af det?
Hvorfor er jeg glad?
Hvorfor ønsker jeg det jeg ønsker?
Hvorfor er det, at jeg kan vågne op den ene dag og være supermand og den efterfølgende dag have svært ved at komme ud af sengen?

Succesfuld - er du succesfuld? | Alpehøjskolen giver dig værktøjerne til at leve et succesfuldt liv | 4 ugers højskole i udlandet

Er du succesfuld? Jeg tror, vi alle bliver bange, fordi vi prøver at passe ind i den velformulerede model for succes. Vi skaber vores identitet ud fra ting, vi ejer, og vores følelse af succes kommer fra det ydre fremfor det indre. Dit værd som menneske kommer fra størrelsen og placeringen af din lejlighed, hvor stor din bil er, hvor stort snittet er på din uddannelse, eller hvor du har råd til at tage på ferie.

Når vores fornemmelse for succes skabes af det ydre fremfor en følelse inden i os, er der ingen, som fortæller os, vi bliver nødt til at være kærlige, retfærdige, generøse, rummelige, ærlige, barmhjertige. Vi opbygger et samfund, hvor vi er gode til at se det negative og kalde det ud. Vi lever i en perfekt kalibreret verden, hvor din hastighed på motorvejen er den helt perfekte, og resten af os er enten fartbøller eller bedstemødre. Din holdning til en film er den helt rigtige, og vi andre er enten for kritiske eller nemme at manipulere. Det er nemt at pege på affald, andre har smidt og fordømme denne handling. Men hvad gør du for at forbedre verdenen? Hvad gør du, som tilføjer verden noget positivt? 

Alpehøjskolen er 4 ugers sommerhøjskole | Ta' på eventyr i dit sabbatår med Alpehøjskolen

Nogle af os tænker bare ikke særlig meget. Det har vi ikke lært. Men dit potentiale ligger klar til at blomstre. Alle har evnen til at tænke, åbne op for egne refleksioner og erfaringer, vi har med os og dele dem med hinanden. Det kræver bevidsthed og mod til at undersøge, fordi på samme måde som dine mavemuskler, er det en muskel der skal trænes. Der sker noget helt unikt mellem mennesker, når vi tør åbne op og dele med mennesker omkring os og lade dem blive en del af vores liv på godt og ondt.

Så hvordan har du det?

Skal du have den bedste måned for dit liv?

På Alpehøjskolen oplever du hverdag, hvor dine tanker og refleksioner er i centrum. Efter opholdet lover vi dig, at du er blevet mere klar på dit liv og er kommet tættere på dine egne drømme.

- Skrevet af Rasmus Carlo Fabricius

AlpehøjskolenComment