SPILLER DU GODE AFLEVERINGER?

Alpehøjskolen | Sommerhøjskole i udlandet | Lær at spille andre mennesker gode

Herrelandsholdet i håndbold vandt i 2016 OL guld i Rio. Når de efterfølgende blev spurgt, hvordan de nåede dertil svarede en af spillerne, at de lavede gode afleveringer til hinanden. Både på banen og udenfor banen. Hvad betyder det? Du behøver ikke at være håndbold-entusiast for at forstå det.

Det er et helt enkelt mindset, som bunder i respekt og tillid for hinanden. Når vi laver gode afleveringer til hinanden, vil vi skabe fremdrift i spillet, øge muligheden for at score og dermed vinde. Begynder vi at lave dårlige afleveringer, ødelægger vi momentummet, der opstår frustration, og det bliver sværere at score og vinde. Denne tilgang kan overføres til fodbold, gymnastik, synkronsvømning og andre holdsport. Laver vi dårlige afleveringer, både med bolden eller med vores krop, ødelægger vi vores muligheder for at vinde. Vi kan derfor enten spille hinanden gode eller spille hinanden dårlige.

Hvis analogien om gode og dårlige afleveringer fungerer med alle slags holdsport, bør den kunne overføres til holdsport i dit liv generelt. En god aflevering kunne være, at jeg smiler af din joke, selvom jeg har hørt den før fremfor at sige, at det ikke er sjovt. Det kan være, at jeg fortæller dig, at det var modigt af dig at snakke med de fremmede mennesker istedet for at være irriteret over, du ikke snakkede med mig. Det kan være, jeg står med to venner og snakker og åbner cirklen op, når du kommer, så du kan være med i samtalen. Det kan være jeg fortæller min kæreste, jeg er glad for at se hende, selvom jeg kommer hjem og er irriteret og frustreret over noget på arbejde.

Højskole i udlandet | 4 ugers sommerhøjskole i Alperne | Leg, læring, udvikling, fællesskab og den bedste måned for dit liv

Laver du gode afleveringer i din familie? I dine venskaber? I din studiegruppe? I dit parforhold? 

Jeg har en ven, som ofte er midtpunktet til en fest, fordi han tiltrækker sig opmærksomhed og helt generelt er skide sjov. Jeg oplever, at jeg synes, det er ret sejt, han har evnen til at være i centrum og sørge for en god stemning omkring ham, men desværre har jeg ikke altid været god til at lave gode afleveringer til ham, da vi voksede op. Var jeg irriteret, hvilket jeg som teenager af og til oplevede, kunne jeg godt finde på at lave sjov på hans bekostning med nogle andre istedet for at bygge videre på det momentum, han skabte. Istedet for at vise hans historier opmærksomhed og bygge videre på dem, prøvede jeg at tage hans status som sjov fra ham. Det var direkte ødelæggende for hans succes i de sociale relationer, han prøvede at opbygge og bestemt også min egen. Dette skete i vores gymnasietid, og heldigvis er vi fortsat rigtig gode venner. Når vi nu mødes, har jeg oplevelsen af, at vi vinder OL guld, hver gang vi er sammen. Næsten.

Har du nogle steder, hvor du godt kunne blive bedre til at aflevere bolden?

Skrevet af Rasmus Carlo Fabricius
 

AlpehøjskolenComment