TIL DIG SOM NETOP HAR VÆRET PÅ GUIDEKURSUS

I uge 42 var Alpehøjskolens undervisere afsted som instruktører på et stort guidekursus. Her følger en opsummering på de øvelser og modeller, vi anvendte til at forstå sig selv og mennesker. Gennem ugen har underviserne givet dig et indblik i, hvordan verdenen kan se ud og lagt et fundament, hvorpå du kan bygge din egen forståelse. Showet ligger hos dig; det er dine egne refleksioner og tanker, som skaber din indlæring og forståelse. 


Mindset teori | Bliv bevidst om dine handlinger | Lev dit liv bevidst

MINDSET har været et gennemgående tema, og der bliver lagt stor vægt på, at du som guide lærer at blive bevidst om dine handlinger og forstår, at du selv bestemmer dine valg og dermed kan tage ansvar for dem. Det er dit mindset, som bestemmer din indstilling til udfordringer, og hvordan du lever dit liv.

HJERNEN er biologisk set op mod 200.000 år gammel. Den er bygget til at kigge efter fare og spare på energi så den kan overleve, hvis den ikke skulle få mad og vand i et stykke tid. Derfor laver den mønstre og automatisere processer, så den slipper for at bruge energi ved at tænke. Desværre har de mønstre sjældent ret.
In China, what fabric is often used in dresses? SILK. And what does a cow drink? MILK.
"Until you make the inconcious concious, it will control you” -Carl Jung

LÆRINGSZONER er værktøjet, hvor du får en indsigt i, at det ubehag, du mærker ved at prøve nye ting, har en positiv indvirkning. Det handler om at forstå mellemrummet mellem komfort og panik, hvor du har mulighed for at udvikle dig, lære nye ting og udvide din komfortzone. De små skridt ødelægger den mur af flipover papir, som står mellem dig og magi.

Komfortzone teori | Kom ud af dit komfortzone med viden om læringszoner
 • Komfortzonen: Her er det rart at være, trygt og behageligt. Hjernen bruger ikke energi på at overleve. Det er i komfortzonen, du lader op og får energi til at træde ud i udviklingszonen.

 • Udviklingszonen: Du mærker en spænding, hvor du skal bruge energi på de aktiviteter, du indgår i. Det kan være utrygt og ubehageligt i øjeblikket. Det er i din udviklingszone, du skaber magi og mærker en større glæde ved succes end i komfortzonen. Det er i udviklingszonen, du har mulighed for at komme nærmere det liv, du gerne vil leve.

 • Panikzonen: Frygt fjerner muligheden for læring, og i panikzonen vil du enten fryse, flygte eller kæmpe. Når vi arbejder med læringszonerne, er det vigtigt, at vi grænsevandrer mellem panik- og udviklingszonen fremfor overskride grænser, da dette vil medføre større ubehag og dermed mangel på bevidsthed.

Du vil i din sæson løbende træde ud i udviklingszonen hver eneste dag og din indstilling bestemmer, hvordan du møder dette ubehag; med troen på, at du udvikler dig eller med frygt.
Hvad sker der, hvis du bliver i komfortzonen for længe? Har du en Nokia? Har du lejet film i Blockbuster for nyligt? Du har den hjerne, du er født med, men det er en muskel, der skal trænes. Ved at træde ud i udviklingszonen, vil du skabe flere nerveforbindelser i din hjerne og gøre den stærkere.

Flow teori: Find de udfordringer, der er rigtige for dig | Udvid dine kompetencer

FLOW hjælper dig til at finde udfordringer, som er de rigtige for dig. Hvis du vil lære at snakke foran mennesker, er det måske den bedste start for dig at snakke foran 10 mennesker og bygge ovenpå fremfor at starte foran 200. Byg ovenpå dine erfaringer og bliv ved med at finde dig i flow mellem udfordringer og dine kompetencer.

TILSTANDSTREKANTEN hjælper dig til at styre dit mindset lige nu og samtidig hjælpe til, hvordan du kan skabe en bedre relation til mennesker omkring dig.

 • Fysikken er din positur, som fortæller din hjerne, om du er glad eller frustreret. Usain Bolt eller offer positur, hvad fortæller du din hjerne og dem omkring dig? Du kan styre din hjerne til at tro, den er ovenpå ved at stå som Wonder Woman, selvom du er nervøs for at holde din første transfertale.

 • Sproget inde i dig selv bestemmer, hvordan du går til ting. Du bestemmer selv, hvad stemmen inde i dit hoved siger. "Det er bare en leg, de andre er bedre end dig" eller "hvis jeg er så træt, gad vide hvor trætte de andre så må være".

 • Fokus hjælper dig til at se det positive. Hjernen vil per automatik se det dårlige, det farlige, og er du bevidst kan du selv bestemme, om du vil se de blå ting eller de grønne, det positive eller det negative. Med uret i loftet kan du se tingene fra 2 forskellige perspektiver.

KRIGER OG OFFER er 2 perspektiver på, hvordan du som person kan tilgå verdenen.
Krigere:

 • Indrømmer fejl og tager hånd om problemet.

 • Tager ansvar og vælger at gøre en forskel.

 • Er agerende og responderende i sine handlinger.

 • Tilfører energi til dem omkring sig ved bl.a. at være optimistisk.

Offer eller krig: Vil du helst være offer vs kriger? | Din tilgang til verden gør en forskel

Offer:

 • Benægter sine fejl og siger det ikke er rigtigt.

 • Beskylder andre og siger, at det er deres fejl.

 • Er reagerende og reaktiv i det, som sker omkring sig.

 • Tager energi fra dem omkring sig ved bl.a. at se det negative i enhver situation.

Ville du finde en kæreste som er et offer? Eller vil du hellere være sammen med en kriger?
Tror du en virksomhed tænker "Vi skal da lige prøve at få et offer ind og se, hvad der sker"? Du har måske hørt sætningen "græsset er grønnere på den anden side"? Det er forkert, græsset er grønnere der, hvor du vander det!

FUP handler om vores feedback kultur i virksomheden. Vi står for ærlig, åben og direkte feedback bygget op gennem tillid og forståelse for hinanden. Vi forstår, at fejl = feedback = læring, så længe vi har modet til at hjælpe hinanden med at se det ubevidste, de mønstre vi selv har skabt. Feedback skal være konkret, bygget på fremtidsperspektiv og forelægges efter at have spurgt, om personen er klar til feedback. Generelt giver vi udviklingspunkter 1-1 og fastholdelsespunkter gives gerne foran andre.

DiSC er vores værktøj til at skabe forståelse for mennesker i vores liv. Det hjælper dig til at forstå, hvorfor dine kollegaer gør, som de gør, og hvorfor dine gæster gør, hvad de gør. Vi fokuserer alle på noget forskelligt og ved at møde hinanden i vores primære form for kommunikation, kan du fyre op for din egen kommunikation og skabe bedre resultater. Når du forstår noget, følger der et ansvar med. Det handler om, at du møder dem omkring dig i deres kommunikation, forstå dem før du selv bliver forstået. Ta' det med hjem og leg med farverne:

Disc profil: Hvad er disc profil? | Få forklaringen her
 • Er dine venner røde, spørg om de vil være med til at bygge eller skabe noget.

 • Er din kæreste gul, få hende til at fortælle om sine drømme.

 • Er din mor grøn, giv hende et kram lidt længere end normalt.

 • Er din svigerfar blå, spørg hvor mange kilometer hans bil har kørt.

TIMEGLAS modellen giver en forståelse af, hvor du skal starte, når du får en opgave. Når du starter i det blå får du styr på fakta, dermed ved du, hvad du må gøre, hvor lang tid du har til at blive færdig og hvad du kan bruge. Med fakta har du mulighed for at skabe idéer og få løsningsmuligheder. Søg altid at skab 2 muligheder, så du bruger tid til at undersøge, om den idé du fik først en den rigtige. Herefter kan den røde energi tage en beslutning og fremdrift mod resultater. Husk at ramme den grønne energi så du sikrer dig, at hele teamet er med på idéen og at I dermed arbejder sammen mod resultatet.

5 BEHAVIOURS giver en indsigt i, hvilke skridt som er nødvendige for at skabe de bedste resultater. Du har selv oplevet gode og dårlige teams, du ved selv, hvilket du helst vil arbejde i.

 • Mangler dit team tillid til hinanden, vil der skabes en frygt for konflikter. Medlemmerne på teamet tør ikke fortælle, når de er uenige, og derfor kan hver enkelt medlem ikke committe sig til opgaven 100%. Når medlemmerne ikke committer sig er det umuligt at skabe team-aftaler, hvor vi i fællesskab kan blive enige om, hvordan vi gerne vil arbejde sammen. Fokus på resultaterne forsvinder, når der ikke er tillid i gruppen.

 • Skaber du tillid i dit team, vil hele teamet kunne arbejde mod resultatet og have fokus på arbejdet. Med tillid skabes der en tiltro til, at vi vil hinanden det bedste og giver hinanden feedback for at løfte hinanden. Dermed kan vi committe os og indgå i teamaftaler, hvor vi bliver enige om, hvordan vores team skal arbejde sammen og kommunikere. Dermed kan vi fokusere på de bedste resultater. Kan dit team skabe dette fællesskab, vil hvert medlem helt enkelt møde op på arbejde stærkere, sundere og gladere!

 • Konflikter har 2 udgangspunkter: Sunde og dårlige konflikter. Indgår du i sunde konflikter, vil du skabe udvikling og fremdrift, dårlige konflikter vil nedbryde og ødelægge.

Screen Shot 2017-10-22 at 13.36.29.png

COLADÅSEN er dit hovede. Når du bliver frustreret, irriteret og presset vil du opleve dit hovede bliver rystet. Får du ikke lukket trykket ud, vil din dåse blive rystet gentagende gange, og trykket vil stige. Får du ikke truffet et bevidst valg om at åbne op, vil den sprænge på et tidspunkt, som ikke er sundt for jeres relation. Din coladåse kan åbnes hos andre, som blot vil kaste cola på dem og ikke, hvor frustrationen er. Ta' altid din coladåse derhen, hvor du er frustreret. Det er okay at snakke med andre, så længe det er med fokus på fremtid og løsning af problemet. Venter du med at åbne din coladåse til den selv sprænger, vil dit hovede tømmes, og efterfølgende vil du mangle modstandskraft til udfordringer, du møder. Helt enkelt vil din coladåse kunne presses sammen af små udfordringer. 

SPIRALEN hjælper teams med at kommunikere tilstand lige nu. Er du oppe i spiralen eller nede i spiralen? Hvad har du brug for? Det er okay at være forelsket oppe i spiralen, og det er okay at have en dårlig dag nede i spiralen. Du er selv ansvarlig for at mærke efter og gøre, hvad du har brug for at komme op igen, fordi det sjoveste liv leves i toppen af spiralen. Jeg selv kan godt blive en diva fra Snickers reklamerne, hvis jeg ikke får spist. Derfor hjælper mine teammedlemmer mig med at spørge, om jeg vil have en Snickers, hvis de mærker jeg er i dårligt humør.

DU HAR ALTID ET VALG - ET HVAD?

AlpehøjskolenComment